liveincuracao.com

advertising | contact

Curacao information - LiveInCuracao.com

Akkoord BC Curacao

Akkoord over Bestuurscollege Curaçao, Caribische redactie Wereldomroep

Curaçao heeft een akkoord bereikt over een nieuw te vormen Bestuurscollege. Na een lange dag van geruchten en onderhandelingen zijn partijen Movementu Futuro Korsou (MFK), Pueblo Soberano (PS) en MAN in de vroege morgen van zaterdag 4 september tot een takenverdeling gekomen. Eerder deze week tekenden de drie oppositiepartijen al een intentieverklaring.

De ondertekening van het bestuursakkoord kwam toch nog onverwacht. PS-leider Helmin Wiels stuurde op 2 september een brief naar de beoogde coalitiepartners waarin soevereiniteit en opzegrecht voor het nieuwe land Curaçao centraal stonden. Wiels vindt het fundamenteel dat niet alleen Nederland, maar ook Curaçao - als soevereine staat - over de rijkswetten over de politie en het gevangeniswezen kan beslissen.

Portefeuille
Nadat MFK en PAR zouden hebben onderhandeld om langs een andere weg een bestuur te vormen moest oud-premier Don Martina (MAN) er als staatsman aan te pas komen om de drie oppositiepartijen weer nader tot elkaar te brengen. Dat lukte. Hoe de verschillen precies zijn uitgewerkt moet nog blijken, maar de portefeuilleverdeling lijkt neer te komen op Toerisme en Economie, alsook Cultuur, onderwijs en sport voor Pueblo Soberano, Infrastructuur voor de MAN en voor MFK: Volksgezondheid en Algemene Zaken, alsook Financiën en de portefeuille van Constitutionele Zaken.

De nieuwe Eilandsraad en het nieuwe Bestuurscollege worden zaterdag 4 september beëdigd. Direct daarna wordt de Staatsregeling voor het nieuwe land Curaçao opnieuw behandeld. De nieuwe grondwet behaalde in juni niet de vereiste tweederde meerheid in de eilandsraad, waardoor er verkiezingen moesten worden uitgeschreven. Op 27 augustus behaalde MFK 5 van de 21 zetels, PS 4, MAN 2, PAR 8, PNP 1 en FOL ook 1.

Delegaties
Als de Staatsregeling op zaterdag met een gewone meerderheid wordt aangenomen is de weg vrij voor delegaties om zondag 5 september af te reizen naar Nederland voor de slot-Ronde Tafel Conferentie (RTC) van 9 september. Daar word alles getoetst dat binnen de staatkundige veranderingen is afgesproken. Op Curaçao zou een forse delegatie de koffers klaar hebben staan van om naar Den Haag te vertrekken

Luister naar een bijdrage van Miriam Sluis:
http://download.omroep.nl/rnw/smac/cms/car_akkoord_bestuurscollege_curacao_20100904_44_1kHz.mp3