liveincuracao.com

advertising | contact

Curacao information - LiveInCuracao.com

Geen Olympisch Comit Curaao

WILLEMSTAD - Er was veel over te lezen en te horen de laatste week in de media. Kan Curaçao nou wel of niet zijn eigen Olympisch Comité krijgen, nadat de Nederlandse Antillen op 10 oktober ophouden te bestaan?

De officiële brieven van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) spreken

duidelijke taal, en zeggen dat het niet mogelijk is. Een kleine groep op Curaçao meent echter het wiel uit te hebben gevonden en wil ten koste van alles een Olympisch Comité voor Curaçao opeisen. Net als Aruba, want dat kreeg in 1986 immers ook de olympische erkenning. Dat je sinds 1996 daarvoor een onafhankelijk land moet zijn, daar wordt overheen gestapt. Want als we een andere definitie hanteren voor onafhankelijk land, dan is de autonome status van Curaçao na 10 oktober eigenlijk hetzelfde als een onafhankelijke status... begrijpt u? Wat krom is praten we recht en dan moet daar internationaal niet moeilijk over worden gedaan. Ook niet als er in een tiental soortgelijke situaties elders dezelfde regel wordt toegepast. En
waarom slepen we de Verenigde Naties ook niet meteen voor het internationale gerechtshof? Die willen Curaçao immers ook niet als een onafhankelijk land erkennen.

Een olympische erkenning is te vergelijken met een franchise. Die word je toegekend indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Als MacDonald’s bijvoorbeeld geen franchise wil toekennen, aangezien dat tegen hun eigen regelgeving is, dan kan niemand hen daartoe dwingen. Het is nu eenmaal zo simpel, maar we willen het niet horen. De situatie is nu zover gekomen dat het lijkt dat de huidige olympische erkenning van de Nederlandse Antillen ontnomen gaat worden. En dan zijn we

nog verder van huis. Want dan hebben onze sporters minder keuze en geeft het Nederlands paspoort maar twee alternatieven om op internationaal niveau aan wedstrijden deel te nemen: onder de Nederlandse vlag of onder de Arubaanse vlag. Wat moet er gebeuren? Ik vind dat de sporters hun stem moeten laten horen.

Waar zijn ze? Het gaat om hun toekomst! Er moet maar eens uitgezocht worden of de Curaçaose bestuurders die het gevecht aan willen gaan, verantwoordelijk gesteld kunnen worden omdat ze Russisch roulette spelen met de olympische toekomst van onze jonge sporters. Maar ja, daar heb je de initiatiefnemers niet mee. Die zijn immers wel zo slim geweest om slechts als adviseur op te treden en zo altijd buiten schot te blijven.