liveincuracao.com

advertising | contact

Curacao information - LiveInCuracao.com

03-03-2011 Aanhoudingen in internationaal onderzoek naar schijnhuwelijken

Aanhoudingen in internationaal onderzoek naar schijnhuwelijken
Bron: Openbaar Ministerie, Landelijk Parket

In een groot onderzoek naar internationale schijnhuwelijken heeft de Koninklijke Marechaussee woensdag in Rotterdam een 37-jarige man aangehouden. Tegelijkertijd werden in Engeland vijf mannen en drie vrouwen aangehouden. Onder hen een 34-jarige Nigeriaan, die vermoedelijk de organisator is van tientallen schijnhuwelijken tussen Nigeriaanse mannen en Antilliaanse vrouwen. Deze huwelijken werd gesloten in een kerk in Nottingham.

In het onderzoek is sinds vorig jaar nauw samengewerkt tussen het Landelijk Parket en de Koninklijke Marechaussee met de Crown Prosecution Service en het UK Border Agency. In 2008 zijn in Engeland voor het eerst signalen opgevangen van schijnhuwelijken, die in kerken werden gesloten tussen hoofdzakelijk Nigeriaanse mannen en Nederlandse vrouwen van Antilliaanse komaf.

De Antilliaanse vrouwen werden in Nederland geronseld en reisden per vliegtuig naar Engeland om in het huwelijk te treden met een illegaal in Engeland verblijvende Nigeriaan. Met een bewijs van de huwelijkse inzegening verkregen deze Nigerianen een legale status en toegang tot alle landen van de Europese Unie. De Antilliaanse nepbruiden en -bruidegommen kregen een onkostenvergoeding en een bonus die konden oplopen tot meer dan 5000 euro.

Vanwege zijn betrokkenheid in het verleden bij geweldsmisdrijven is de verdachte in Rotterdam woensdagmorgen aangehouden door een arrestatieteam van de Koninklijke Marechaussee. Door de Engelse justitie was voor hem een Europees arrestatiebevel uitgedaan.

De man heeft vermoedelijk in november 2009 in Nottingham een schijnhuwelijk gesloten met een Nigeriaanse vrouw. Het huwelijk was uitsluitend bedoeld om de Nigeriaanse aan een verblijfsvergunning te helpen. Onmiddellijk na de plechtigheid in de kerk reisde hij weer terug naar Nederland. Hij zal binnenkort worden overgeleverd aan Engeland.