liveincuracao.com

advertising | contact

Curacao information - LiveInCuracao.com

Synagogue


Voorzanger Avery Tracht va,n de Mikve lsrael-Emanuel Synagoge.

 

Synagoge vooral toeristische trekpleister
 
WILLEMSTAD - Curaçao is het thuis van wat nog steeds de oudste opererende synagoge in het westelijke halfrond schijnt te zijn. Maar de joodse gemeenschap is al jaren aan het verminderen schrijft Tbe Associsted Press. Avery Tracht, de voorzanger van Mikve IsraelEmanuel Synagoge, vreesde onlangs op een late vrijdagavond dat ze niet aan het minimum van tien bezoekers zouden komen om de dienst door te laten gaan. Maar al snel kwamen bijna twintig mensen door de zware houten deur en het gezang klonk alweer door de smalle straten in Punda. De joden kwamen vanaf 1651 op Curaçao, op de vlucht voor de Spaanse inquisitie. Aan het

einde van 17e eeuw waren er rond de 2.000 joden op het eiland, toen was de gemeenschap op zijn piek. De Mikve Israel-Emanuel Synagoge was opgericht in 1732 voor deze gemeenschap. Tegenwoordig heeft deze synagoge 350 leden waarvan 200 op het eiland wonen.

Het is één van de grootste 'attracties' op Curaçao. In het toerismeseizoen kan de synagoge zo'n 800 bezoekers per dag verwachten. Er worden regel. matig huwelijken en bar mitswa gevierd door toeristen uit Amerika, Europa en Canada. Maar buiten het toeristische seizoen worden de normale diensten door maar een dozijn mensen bezocht. Tracht, die al 3,5 werkt bij de synagoge, zegt dat de reden daarvoor emigratie is. Veel mensen verhuizen naar Nederland en Amerika voor een studie en komen niet meer terug naar het eiland. Rene Maduro, die al jaren lid is, zegt dat de joden op Curaçao er alles aan doen om het jodendom te behouden op het eiland. "Maar ik kan niet met zekerheid zeggen of het jodendom over honderd jaar nog functioneert op het eiland", zegt hij.