liveincuracao.com

advertising | contact

Curacao information - LiveInCuracao.com

Landhuis Bloemhof

 Expositie ‘What bubbles up’ van Diederik Radder
Op zoek naar de grenzen van de creatieve vrijheid


WILLEMSTAD – Keramiek, schilderijen en 'mind tattoes'. Dat is wat de expositie ‘What bubbles up’ voor de liefhebber in petto heeft. ’What bubbles up’ is de eerste solo expositie van Diederik Radder op Curaçao die gehouden zal worden in Landhuis Bloemhof. Deze expositie wordt geopend op woensdag 3 augustus om 19.30 uur en zal te zien zijn tot en met 27 augustus.

Diederik Radder is in het dagelijks leven behalve kunstenaar ook rechter. Sinds een jaar werkt hij bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Zijn standplaats is Curaçao. In het werk dat in de expositie te zien zal zijn heeft hij zich laten meevoeren op wat hij zoal op zijn nieuwe stek is tegengekomen.

“Curaçao is ooit als vulkanisch gesteente opgeborreld uit de zee. Ik vind het een magisch eiland, met zijn grotten, diepgelegen waterbronnen en koraalriffen. Met palmen en cactussen, zo droog en nat tegelijk. Het is aan de elementen en de bewoners om het eiland verder ‘in shape’ te brengen. Datzelfde doe ik met mijn kunst. Wat zich spontaan bij mij aandient, moet ik vormgeven om het meerwaarde te geven. De ene keer meer, de andere keer minder. Net als Curaçao is mijn werk niet makkelijk te definiëren. Is het Caribisch? Afrikaans? Hollands? Vrolijk? Weemoedig? Het is het allemaal tegelijk en tegelijk ook niet.“

Mixed Media
Diederik Radder maakt gebruik van verschillende kunstdisciplines om uiting te geven aan wat hij ervaart en combineert ze met elkaar. De manier waarop hij begint, verloopt steeds op dezelfde wijze: “Ik laat mijn intuïtie zijn werk doen, weet vaak nog niet goed wat ik ga maken en heb nog geen verhaal dat ik wil vertellen. Dat ontstaat werkenderwijs. De eerste beelden die ik aan het papier toevertrouw leiden tot associaties in materiaal, vorm en kleur en op een zeker moment krijg ik grip en weet ik wat het moet worden.”

Het eindpunt van deze zoektocht manifesteert zich in een schilderij, een keramische vorm of in een ‘doodle’ die Radder een mindtattoo noemt. Soms doorloopt een kunstwerk in wording meerdere stadia.  Zo kan een mindtattoo ook verwerkt worden in een schilderij of een keramisch werkstuk. “Een mind tattoo is een onbewust opborrelend beeld dat zich als een tatoeage in mijn brein vormt. Ze evolueren door de tijd heen, afhankelijk van waar ik verblijf. Mijn ‘Mindtattoos Kòrsou’ zijn allemaal op Curaçao ontstaan.”

In zijn werk zoekt deze kunstenaar steeds de grenzen van het voor hem op dat moment haalbare op. Door te experimenteren met materialen maar ook door veel van zich zoveel mogelijk bloot te geven.

“Mijn zoektocht naar de grenzen van vrijheid manifesteert zich in mijn werk. Daar ben ik het meest schaamteloos en vrij. Dat weerspiegelt zich in de vaak heel persoonlijke onderwerpen als ook in de materialen die ik gebruik. Die variëren van ‘serieuze’ verf en inkt tot kitscherige glitters en stiften. Zelf heb ik het gevoel dat ik de grenzen hier nog niet heb bereikt.”

 

Over Diederik Radder
Diederik Radder wordt geboren in Vught in 1962 als derde van vijf kinderen van een kunstenares en een militair. “Mijn moeder had in de jaren ’70 een boetiek “De Potterie”. Daar verkocht ze veel aardewerk. Ook maakte ze zelf keramiek. Ik vond het heel wonderlijk hoe die aardse klei kon veranderen in een hardgebakken glanzend kunstvoorwerp.” Al vroeg wordt Radder dan ook met creativiteit geconfronteerd. En hij ontdekt dat ook hij ‘besmet’ is met het virus om te creëren.  “Diep in mij schuilt een bron van scheppende kracht die eenvoudigweg naar buiten moet. Die bron is tamelijk primitief, archetypisch, onbenoembaar. Hij huist in mijn familie, mijn moeder had er ook de beschikking over. Ik moet er wel iets mee doen.”

In de loop der tijd heeft Radder van verschillende beeldende kunstenaars begeleiding gehad en deelgenomen aan diverse solo- en groepsexposities in Nederland, Zuid-Afrika en Curaçao.

De expositie What bubbles up zal op woensdag 3 augustus om 19.30 uur officieel geopend worden in Landhuis Bloemhof. De expositie zal nog te zien zijn tot en met 27 augustus. Landhuis Bloemhof is te vinden aan de santa Rosaweg 6 (naast Tap Maar in). Openingstijden: van dinsdag tot en met zaterdsag van 09.00 uur tot 14.00 uur. Meer info via of .

 

Eksposishon ‘What bubbles up’ di Diederik Radder
Buskando horizonte pa libertat den kreashon

 

WILLEMSTAD – Serámika, kuadro i 'mind tattoos'. Esaki ta loke e eksposishon ‘What bubbles up’ ta ofresé. ‘What bubbles up’ ta e promé eksposishon solo na Kòrsou di Diederik Radder, i e ta tuma lugá na Landhuis Bloemhof. Apertura ta djarason 3 di ougùstùs 7:30 di anochi i lo e keda te dia 27.

Den bida diario Diederik Radder ademas di ta artista ta hues tambe. E tin un aña ta traha na Gemeenschappelijk Hof van Justitie di Aruba, Curaçao, Sint Maarten i di Bonaire, Sint Eustatius i Saba. E ta stashoná na Kòrsou. Den su trabou, ku por mira den e eksposishon akí, e ta ekspresá e influensianan ku el a risibí di su ambiente nobo di biba.

"Kreashon di Kòrsou a kuminsá dia barankanan volkániko a skuma bini ariba foi laman. Mi ta han'é un isla mágiko, ku su kuebanan, brònnan di awa hundu derá bou'i tera i refnan di koral. Ku palma i kadushi, asina seku i a la ves muhá.  Ta keda na e elementonan i habitantenan pa 'forma' e isla aki. Mes kos ami ta hasi ku mi arte. Loke spontáneamente ta drenta den mi, mi tin ku duna forma pa e haña balor. Tin biaha poko mas, otro biaha menos. Mesun kos ku Kòrsou, mi arte no ta fasil pa definí. E ta di Karibe? Afrikano? Hulandes? Alegre? Rekuerdonan anhelá? E ta un kombinashon di nan tur huntu i al ves e no ta."

Mixed Media
Diederik Radder ta hasi uso di diferente disiplina di arte pa duna ekspreshon na lokual e ta eksperensiá i ta kombiná nan ku otro. E manera ku e ta kuminsá semper ta meskos: "Mi ta laga mi intuishon hasi su trabou, hopi biaha mi no sa kiko mi ta bai traha i mi no tin un storia ainda ku mi ke konta. Segun mi ta traha, esaki ta haña forma. E promé figuranan ku mi pone riba papel ta kondusí na e asosiashon di material, forma i koló i na un dado momentu mi ta haña mi direkshon i mi sa kiko e tin ku bira."

E punto final di e búskeda por manifestá su mes den un kuadro, un kreashon di serámika of den un 'doodle' ku Radder ta yama 'mind tatoo'. Tin ora kreashon di un obra di arte ta pasa pa diferente etapa. Asina un 'mind tattoo' por keda prosesá den un kuadro of un piesa di serámika. "Un 'mind tattoo' ta un figura ku inkonsientemente ta drenta den mi mente manera un tatuaje. Ku tempu nan ta evolushoná i e lugá kaminda mi ta biba na e momentu ei tin influensha riba nan. Mi 'mind tatoos Kòrsou' tur ta kreá aki.

Den su trabou e  artista aki ta buska e límitenan ku ta na su alkanse na e momentu aki. E ta hasi esaki pa medio di eksperimento ku diferente material pero ademas revelando mas tantu ku e por di su mes.

"Mi búskeda pa límitenan di libertat ta manifestá su mes den mi trabou. Den mi trabou mi no tin bergwensa i mi ta sintimi liber.  Esei por mira tantu den e temanan personal komo e material ku mi ta uza. Nan ta varia di fèrf òf inkt (materialnan 'serio') te gleter kursi i steft. Mi mes ta sinti ku ainda mi no a yega na e límitenan aki."

Tokante Diederik Radder
Diederik Radder, nasé na Vught, Hulanda na 1962 ta e di tres di sinku ruman di un mama artista i un tata militar. 'Mi mama tabatin den añanan 70 un butik ku yama 'De Potterie'. E tabata bende hopi serámika ei. E mes tambe tabata traha serámika. Mi tabata haña maravioso kon klei ku ta manera tera, por tranformá bira un obra di arte sólido i briante." Ya foi dia ku e tabata hopi yòn Radder a keda konfrontá ku kreatividat. El a realisá ku e tambe a keda kontagiá ku e virus pa krea. "Den mi ser profundo tin un fuente di kreashon skondí ku simplemente mester sali pafó. E fuente ta basta primitivo, arketipo, sin nòmber. E ta biba den mi famia, mi mama tambe tabata disponé di dje. Mi tin ku hasi algu kuné."

Den transkurso di tempu Radder a haña guia di diferente artista i el a partisipá na varios eksposishon tantu solo komo den grupo na Hulanda, Sur-Afrika i Kòrsou.

Eksposishon 'What bubbles up' ta habri djarason 3 di ougùstùs 7:30 di anochi na Landhuis Bloemhof.  Por bishitá e eksposishon te ku dia 27 di ougùstùs. Landhuis Bloemhof ta keda riba Santa Rosaweg 6, pegá ku 'Tap Maar In' i ta habrí di djamars te ku djasabra di 9 'or pa 2 'or non stop. Pa mas informashon: , www.bloemhof.cw, .

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dear friends and enthousiastic painters,

Are you interested in following Oil Painting Master Classes by Jennie Smallenbroek?

Join the Classical Portrait Painting master class by this artist and teacher from The Netherlands.

Classes will take place from Saturday October 15th to Tuesday October 18th from 8:30 AM to 2:30 PM. You will learn the basics of oil painting, tips & tricks from the 'Dutch Masters' and how to mix paint to get the best pigments. By the end of the class you will have painted your own self-portrait.

Photo Realistic Painting will be held from Saturday October 22nd to Tuesday October 25th from 8:30 AM to 2:30 PM. All classes are held at Landhuis Bloemhof in the Bakator Studio. Each class is ANG. 1,000.00 including 6% OB tax and paint. A material list will be sent to you after registration.

 

If you are interested, please send us an e-mail or call .

Kind regards,

 

 


 

Dear friends of the Arts,

Local artist Ria Houwen has been teaching at Landhuis Bloemhof for many years now. She has a tight group of devoted students that have been following her art courses for over a decade. Every now and then she also gets enthusiastic aspiring painters who are eager to be taught by her. During the exhibition 'Kijken in de keuken van...'you'll see works from some of these students.

This exhibition shows a mix of 6 different assignments devised by Ria Houwen. Her students worked them through and created their unique answers to the quests their teacher challenged them with. Technique, color, shading and the medium used is the main focus of the works shown in this exhibition.

Participating students are Ange Korndorffer, Rob van de Bergh, Winnie Tanasale, Karin Tseng - Dörr, Merle Ann v.d. Zande, Liesbeth Kraetzer and Joke Piso.

On Saturday July 23rd at 10 AM join us for a 'Meet the teacher and students' to get a acquainted with of their experience, their passion for painting and learn more about artist Ria Houwen.

You may also sign up for Ria's classes that take place every week on Tuesdays and Wednesdays.

We hope to welcome you soon.

Kind regards,